Güneşin zararlı etkileri, özellikle cilt sağlığı üzerinde büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Meydana gelen bu etkilerden biri de gebelik lekeleridir.
Gebelik lekeleri, hamilelik sırasında hormonal değişiklikler ve güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalma sonucunda ortaya çıkan kahverengi ya dagri lekelerdir. Ortaya çıkan bu lekelerin tedavisi, cilt sağlığını yeniden kazanmak ve hamilelik lekelerinden kurtulmak isteyen birçok kişi için oldukça önemlidir.
Melanosit hücreleri tarafından üretilen melanin pigmentinin artması sonucu oluşan bir cilt rengi değişikliği, güneş lekesi olarak adlandırılır. Ortaya çıkan bu lekeler, melanosit sayısının artması (lentigo simplex) ya damevcut melanositlerden kaynaklanan melanin sentezinin artması (çil, solar lentigo, melasma) nedeniyle ortaya çıkabilir.
Yüzün ya davücudun herhangi bir bölgesinde, yaz ya dakış aylarında kişinin cildi güneşe maruz kalmak sonucu lekeler oluşuyorsa cilt bakımına özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Güneş lekeleri kişinin cilt tonunu bozabilir ve bu lekeler kalıcı bir şekilde vücuda yerleşebilir. Özellikle güneş lekesine yatkın ve gebelikte güneş lekesi olan kişilerin cilt bakımı yaparken koruyucu ürünler kullanması oldukça önemlidir çünkü güneşin zararlı ışınları, cildin sadece geçici değil de kalıcı lekeler de oluşturabilir. Hassas cilde sahip kişilerin cildini bu ürünler ile birlikte güneşin zararlarından koruyarak daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmasını önlemesi gerekmektedir.
Güneş lekeleri, özellikle esmer cilt tonuna sahip olan kişiler başta olmak üzere birçok kişinin cilt sorunları arasında yer almaktadır. Kişilerde zaman içerisinde meydana gelen bu lekeler, ciltteki melanin üretiminin artması sonucu ortaya çıkar ve genel olarak güneşe aşırı maruz kalmanın bir sonucu olarak gelişmektedir. Cilt güneş ışınlarına maruz kaldığı zaman melanin üretimi artar ve bu da ciltte lekelerin oluşmasına yol açabilir. Bu lekeler genel olarak koyu renkli ve genellikle yüz, eller, kol ve sırt gibi güneşe en çok maruz kalan bölgelerde görülmektedir. Kişilerde meydana gelen güneş lekeleri oluşumunu engellemek ya daazaltmak için güneş koruyucu ürünler kullanmak, şapka ve giysi ile korunmak ve cildi düzenli olarak nemlendirmek genel olarak güneş lekesi tedavisi için oldukça önemlidir.
Hamilelik sırasında hormonal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan lekeler, doğal yöntemlerle tedavi edilme eğilimindedir. Bu durum özellikle hamileliğin ilk aylarında tercih edilen bir yaklaşımdır. Lohusalık döneminde ise C vitamini gibi doğal içeriklere sahip ürünler tercih edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra leke kremleri de lekeleri hafifletmek için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Fakat, bu kremlerin etkisiz olduğu durumlarda farklı tedavi yöntemlerine başvurmak gerekebilir. Günümüzde kullanılan yöntemlerden bazıları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
*Yukarıda yer alan tedavi yöntemleri, lekelerin cilt üzerindeki yoğunluğuna ve türüne bağlı olarak farklı sonuçlar verebilmektedir. Durumun bu şekilde olmasından dolayı bir dermatolog ya danışman doktora danışmak oldukça önemlidir.
Hamilelik döneminde cilt lekeleri, kişilerin sıkça karşılaştığı sorunlar arasında yer almaktadır. Ortaya çıkan bu lekelerin ana nedeni, hamilelik döneminde salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Hamilelik sırasında artan bu hormonlar, cildin güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarına karşı daha hassas hale gelmesine neden olabilmektedir. Meydana gelen bu hassaslık durumu da cilt lekelerinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır.
Yüz bölgesinde en sık olarak yanaklar, üst dudak ve alın gibi bölgelerde lekeler görülürken aynı zamanda göğüs arası, boyun ve kolların dış yüzeyinde de bu tür lekeler meydana gelebilir. Güneş ışığına maruz kalmayan bölgelerdeki lekeler daha koyu bir renkte belirginleşebilir ve genel olarak hamilelik sonrasında kendiliğinden kaybolma eğilimdedirler.
Hamileliğin ilk aylarından itibaren birçok kişi internet üzerinden araştırmalar yapmaktadır. Kişilerin internet üzerinde yaptığı araştırmalara genel olarak güneş lekesi neden olur,
gebelik lekesi nasıl belli olur ve gebelik lekesi neden olur gibi birçok önemli soru yer almaktadır. Rita Clinic olarak sizler için bu özel soruların cevaplarını detaylı bir şekilde cevaplıyoruz. Bunun yanı sıra sizler için profesyonel ekibimizle birlikte de uzman ekibimizle tedavi süreçlerinizi yönetiyoruz. Kliniğimizden profesyonel hizmet almak için iletişim numaralarımız üzerinden dilediğiniz zaman bizleri arayabilirsiniz.
İnsan vücudunda bulunan ve kendi kendini yenileyebilen kök hücreler kullanılarak doku ve organ iyileştirmesi gerçekleştirilen tedavilerin genel adıdır.
Hücresel düzeyde etkili bir sağlık yaklaşımı olan IV terapi, vitamin ve mineralleri doğrudan dolaşım sistemine enjekte ederek vücudu canlandırır.
Cilt gençleştirmede etkili olan PRP/Mezoterapi, cilt altına uygulanan kişiselleştirilmiş bir tedavi yöntemidir.
Ciltteki kırışıklıkları ve sarkmaları azaltmak için kullanılan fibroblast tedavileri, genç ve sağlıklı bir cilde ulaşmanın etkili bir yolunu sunar.
Dolgu uygulamaları ihtiyaç duyulan bölgelerde hacmi artırarak buraları olması gerektiği gibi daha belirgin bir hale getirir. Botoks ile iki kaş arası, kaz ayağı, dudak kenarı gibi bölgelerde kırışıklıklar giderilebilir ve genç bir görünüm elde edilir.
Gebelik sırasında ortaya çıkan açık ya da kahverengi lekeler genel olarak çoğu zaman ikinci trimesterde artış gösterir. Hamilelikte oluşan bu dönemin sonlarına doğru, lekeler daha belirgin hale gelebilir ve vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilir. Ortaya çıkan bu lekeler çoğu zaman doğum sonrasında kendiliğinden kaybolmakta olup bazı durumlarda risk faktörleri taşıyan ve güneşe fazla maruz kalan kişilerde vücutta güneş lekeleri kalıcı olabilir.
Hamilelerin ortak sorunları arasına güneş cilt lekeleri tedavi fiyatları yer almaktadır. Uzmanlar tarafından uygulanan tedavi fiyatları birçok faktöre göre farklılık göstermektedir. Tedavinin uygulanacak zamanına göre, yeni oluşan güneş lekesine göre, leke tedavisi işlemine göre ve buna benzer birçok tedavi yöntemlerinden fiyatlar etkilenmektedir. En güncel ve en doğru bilgi için alanında uzman bir doktora muayene olup fiyat bilgisi alınması gerekmektedir.
Yüzde oluşan beyaz güneş lekesi ve buna benzer birçok güneş lekesi kimyasal peeling işlemi ile geçmektedir. Güneş lekelerinin tedavisinin başarılı olması için uzman bir doktorun bu süreci yönetmesi gerekmektedir. Tedavi için yaklaşık olarak 1 ila 4 hafta aralıklarla ortalama olarak 5 seans tedavi sürdürülmesi gerekmektedir. Kimyasal peeling işlemi cildi yenileyerek ve kullanımı bulunan ilaçlarını emilimini artırmaktadır. Buna ek olarak yüzdeki güneş lekesinin kendiliğinden geçmesi de mümkündür. Ancak, bunun için bölgeye düzenli olarak kaliteli bir güneş kremi uygulamak gibi destekleyici bakımların yapılması gerekir. Güneş leke tedavisine oranla güneş lekesinin kendi kendine geçmesi daha uzun sürebilir.
Genel bir sorunuz hakkında bizimle görüşmek isterseniz aşağıdaki formu doldurun; sizi aynı iş günü içinde arayacağız.